Politiker gripna efter ryskt val

Moskva. Flera framträdande ryska oppositionsaktivister och politiker har gripits efter demonstrationer mot valfusk i går kväll. Även oppositionsledaren och den före ministern Boris Nemtsov ska finnas bland de gripna, rapporterar AFP.

Bland de gripna finns den kände bloggaren Aleksej Navalnyj och politikern Ilja Jasjin. Båda dömdes i dag till 15 dagars fängelse.

– Vi anser, enligt den information vi har, att Navalnyj och Jasjin är politiska fångar. De, liksom alla andra fredliga demonstranter som greps när de använde sin lagliga rätt till yttrande- och mötesfrihet, måste släppas omedelbart, säger Sergej Nikitin, chef för den ryska avdelningen av Amnesty, till Interfax.

Varken Navalnyj eller Jasjin ska ha beviljats tillgång till advokat.

Mellan 5 000 och 7 000 människor beräknas ha deltagit i demonstrationerna. Myndigheterna i Moskva kallade in ryska inrikesstyrkor.

– Inrikesstyrkorna kan användas till att bibehålla den allmänna ordningen och garantera medborgarnas säkerhet. Hur stor styrka som används i de här sammanhangen avgörs av inrikesdepartementets huvudavdelning för Moskva, säger inrikesstyrkornas presschef, överste Vasilij Pantjenkov.

Även Kreml-trogna ungdomsrörelser har aktiverats för att möta eventuella försök till fortsatta oppositionsdemonstrationer i Moskva.

Den Nasji-knutna organisationen Stal (stål) hävdar att 1 000 aktivister från ett 30-tal regioner runt om i Ryssland ska samlas på Manegetorget i Moskva i eftermiddag för att "med trummor möta alla som tvivlar på landets val". Stal-aktivisten Makar Vichljantsev betecknar demonstranterna i går som "folk som vill förstöra Rysslands ekonomi".

Enligt premiärminister Vladimir Putin kräver valresultatet "allvarliga förändringar" i Rysslands regering.

– Det har skett förluster och sådant är oundvikligt, särskilt för de politiska krafter som burit huvudbördan av ansvaret för situationen i landet i flera år, säger Putin enligt Interfax.

Samtidigt lovar han en anpassning till "samhällets krav på modernisering".

Maktpartiet Enade Ryssland kommer i kväll att hålla ett massmöte i Moskva.

– Vi och våra anhängare kommer att hålla ett möte med tiotusentals deltagare där vi sammanfattar valutgången och återigen tackar väljarna för stödet, säger Andrej Vorobjov från partiets ledningskommitté.

Polisen i Moskva har samtidigt varnat oppositionen för nya demonstrationer.

"Alla provokationer kommer att förhindras i strikt enlighet med lagen. De som försöker hålla otillåtna evenemang förstår alldeles utmärkt att de kommer att gripas", heter det i ett uttalande från polisen.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade i går att hon hade "allvarliga problem" med hur det ryska parlamentsvalet genomfördes och att den ryska befolkningen förtjänar en fullständig utredning om eventuellt valfusk. Rysslands utrikesdepartement sågar amerikanska kommentarer om helgens parlamentsval och kallar dem oacceptabla.

TT-Interfax

Publisert: