Prostitutionsskandal i Vatikanstaten

Publicerad:
Uppdaterad:

Vatikanen. Ännu en sexskandal skakar katolska kyrkan sedan det på torsdagen blev känt att en av påvens anställda och en körmedlem i Peterskyrkan visat sig inblandade i en prostitutionshärva med homosexuella män.

Körmedlemmen stängdes av från sin tjänst i onsdags sedan hans namn dykt upp på ett avlyssningsband som rörde en annan utredning som den italienska polisen arbetat med.

Avlyssningen rörde en korruptionsutredning som var kopplad till olika byggnader i samband med förra årets G8-möte i Abruzzoregionen. En av de gripna i den härvan visade sig också vara medlem av "Hans helighets gentlemän" - en grupp vars medlemmar kallas in för tjänstgöring vid speciella tillfällen, exempelvis när påven tar emot statsbesök.

Det var även Hans helighets gentlemän som bar kistan med den tidigare påvens stoft vid hans begravning 2005.

Enligt polisutredningen upptäcktes, som ett sidospår, kommunikation mellan de båda männen som handlade om "ett organiserat nätverk. . . för manlig prostitution".

Affären kommer i kölvattnet av en lång rad pedofilskandaler som skakat Vatikanstaten, där barn utnyttjats sexuellt av katolska präster i Irland, Tyskland och USA.

När Vatikanen meddelade att den nu prostitutionsmisstänkte körmedlemmen stängts av, underströk man noga att han inte var präst utan endast medlem av kören, där han sjungit i 19 år.

Samtidigt - i Nederländerna - har många katoliker de senaste dagarna trätt fram och berättat hur de utsattes för sexuella övergrepp av präster. Det rör sig hittills om cirka 70 fall som anmälts sedan förra fredagen då en tidning avslöjade att tre präster för flera decenniers sedan förgripit sig på flera elever vid en internatskola.

Flera av dem som nu trätt fram har berättat att de utsattes för övergreppen för 40 till 50 år sedan.

TT-Reuters

Publicerad: