Utrikes

Mer regn över katastrofdrabbad stad

UTRIKES

Zhouqu. Nytt intensivt regn föll över katastrofdrabbade Zhouqu i Kina på torsdagen. Ler- och stenras har redan dödat minst 1 100 människor i staden.

Tusentals soldater och andra kämpar för att röja vägarna som åter har blockerats av lera och sten av ovädret under natten. Det är fortsatt svårt att få fram mat, vatten och medicin.

Hittills har 1 117 människor bekräftats omkomna i katastrofen i Zhouqu, ett samhälle i bergen i provinsen Gansu. 627 invånare saknas.

Zhouqus kommun har 134 000 invånare. Själva staden drabbades av det första stora lerraset i söndags morse. 300 hus begravdes och 700 skadades, däribland en skola. Staden delades praktiskt taget i två delar av den 300 meter breda och fem kilometer långa rasmassan.

Regnet föll i fyra timmar natten till torsdagen. En av huvudgatorna i Zhouqu förvandlades till en flod och armétält längs vägen till katastrofzonen vattendränktes.

Ovanför syntes mörka moln över bergstopparna.

Vattennivån i floden Bailong, som går genom byn, var högre på torsdagen än i onsdags.

Med grävmaskiner och sprängmedel fortsatte soldater försöken att röja den fördämning som har bildats i floden. Vattnet hotar svämma över i den sjö som har bildats av lerväggen.

Tonvis med vitlök och Sichuanpeppar, som tros hjälpa mot sjukdomar, har skickats till Zhouqu, meddelade hälsovårdsbyrån i staden enligt China Daily.

Kina kämpar nu med allvarliga översvämningar i stora områden.

Över 2 100 människor hade omkommit eller saknas och tolv miljoner evakuerats före tragedin i Zhouqu.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes