Borgmästaren: Rädda dem som är kvar

UTRIKES

EU. Statsminister Stefan Löfven (S) ser risker för att den syriska regimen nu passar på att göra utrensningar bland oppositionella.

Borgmästaren i östra Aleppo ber om hjälp för att rädda dem som ännu lever.

När EU-ledarna samlades till toppmöte i Bryssel var Syrienkrisen och blodbadet i Aleppo den mest akuta frågan på dagordningen. Även östra Aleppos regimkritiske borgmästare Brita Hagi Hasan bjöds in för att tala med ledarna.

– Historien förlåter inte. Historien registrerar den internationella tystnaden inför brotten mot mänskligheten i Syrien, sade Hagi Hasan i ett möte med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk dessförinnan, enligt AFP.

– Borgmästaren sade: vi kan inte få tillbaka dem vi förlorat, men vi kan rädda dem som är kvar. Och det är vad vi nu måste göra, berättar Storbritanniens premiärminister Theresa May efter mötet.

Oro för utrensning

I ett utkast till gemensamt uttalande från EU-ledarna har tillfogats krav på att fientligheterna i Syrien "omedelbart måste upphöra". På initiativ från Frankrike och Tyskland specificeras också fyra åtgärder som genast behöver ske, bland annat en säker och värdig evakuering av östra Aleppo.

Statsminister Stefan Löfven ser en risk för att den syriska regimen passar på att göra utrensningar bland oppositionella i Aleppo.

– Det är en av riskerna, ja. Men det är inte bara Aleppo. När väl Aleppo-tragedin är slut finns det risk för ytterligare slaktscener i Syrien, säger Löfven i Bryssel.

På frågan om president al-Assad bör ställas inför rätta i internationell domstol svarar statsministern:

– Det får juridiken, den processen, utvisa. Uppenbarligen när sjukhus bombas, barn dras fram ur ruinerna och ambulanser attackeras på väg ut med skadade människor så sker något som gått långt utanför gränsen.

Närmast maktlös

Storbritanniens Theresa May gör liknande uttalanden.

– President al-Assad och hans uppbackare, Ryssland och Iran, bär ansvar för tragedierna i Aleppo. De måste nu låta FN ordna en säker evakuering av de civila som finns kvar, säger premiärministern på väg ut från mötet, och lovar samtidigt ytterligare 20 miljoner pund i nödhjälp till de värst drabbade.

EU-ledarna står dock i det närmaste maktlösa inför det som nu utspelas i Syrien. Löfven pekar på att EU måste få upp det "maximala opinionstrycket" för att Ryssland och Kina ska sluta blockera resolutioner i FN:s säkerhetsråd. Löfven vill också se ytterligare EU-sanktioner mot Ryssland på grund av de ryska bombningarna i Syrien. Den linjen finns det emellertid ännu inte enat stöd för i EU-kretsen.

Fördömer Ryssland

I utkastet till slutdokument från EU-toppmötet anklagar EU Syrien och Ryssland för att avsiktligt sikta in sig på civila och på sjukhus.

EU-ledarna gick också igenom arbetet med att förändra migrationspolitiken. Sverige och Tyskland vill se en överenskommelse om ett nytt system för att fördela asylsökande mellan medlemsstaterna så fort som möjligt. De ville sätta upp mars 2017 som mål. De övriga EU-ledarna ansåg det vara orealistiskt. Målet är nu en överenskommelse innan första juli.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att den framtida svenska asylpolitiken är beroende av vilket system som EU-länderna ska införa.

Bryssel, TT:s utsända