Insats mot belägrad borg avslutad

UTRIKES

Jordanien. Stormningen av den kända korsfararborgen i al-Karak i västra Jordanien, dit beväpnade attentatsmän tagit sin tillflykt efter att ha mördat flera poliser och civila, är avslutad.

Bombbälten, vapen och stora mängder sprängmedel har hittats i samband med insatsen, rapporterar Reuters med hänvisning till säkerhetskällor.

Borgen belägrades av säkerhetsstyrkor sedan ett tiotal beväpnade män gått till attack mot en polisstation och en polispatrull i staden. I skottväxlingen dödades sju poliser, två civila jordanier och en kanadensisk turist. Omkring 30 människor har skadats, flera av dem allvarligt, enligt nyhetsbyrån AFP.

Vägar spärrades av

Attentatsmännen öppnade eld mot poliser utanför murarna, men säkerhetsstyrkor lyckades ändå frita tio turister tidigare under belägringen. Senare under kvällen fritogs ytterligare turister i samband med att borgen stormades. En talesperson för regeringen uppger för al-Jazira att insatsen har avslutats och att ett flertal av attentatsmännen dödats.

Stadens huvudvägar spärrades av i samband med dåden. Det är fortfarande oklart om turisterna hölls gisslan eller om de inte kunde ta sig ut på grund av belägringen.

Utrikesdepartementet har inte fått någon rapport om att svenskar är drabbade.

Populärt turistmål

Staden ligger längs vägen mellan chartermålet Aqaba och Döda havet, vilket bidrar till att gamla fästningar och borgar är populära turistmål. Borgen, som byggdes av kristna korsfarare på 1100-talet, är ett av de största kristna forten i regionen och en av landets mest populära sevärdheter.

Jordanien är en av få arabstater som deltar i den USA-ledda alliansens krig mot terrorrörelsen IS i grannlandet Syrien. Deltagandet i kriget har väckt visst missnöje bland jordanier som är oroliga för att det kan leda till attacker i hemlandet.

Ingen grupp har tagit på sig dådet i al-Karak.

TT