Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Oviss framtid för unga migranter i USA

Publicerad 2018-01-10

USA. "Skandalöst".

Vita huset rasar mot den San Franciscodomstol som hävt president Trumps beslut att riva upp migrantprogrammet Daca. Daca skyddar personer som kom till USA på olaglig väg som barn från deportering.

– En fråga av den här storleken måste tas via den normala, lagstiftande processen, ryter Vita husets pressekreterare Sarah Sanders efter domstolsbeslutet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Utspelet kommer sedan den federale domaren William Alsup i San Francisco bestämt att Trumps beslut att avsluta Daca ska hävas i hela USA. Att Dacaprogrammet är olagligt, vilket Trumps justitiedepartement hävdar, stämmer inte utan bygger på en "bristande juridisk premiss", menar Alsup enligt amerikanska medier.

Trumpstyret har länge kritiserat att Daca skapades genom en presidentorder som Barack Obama skrev under 2012, att frågan inte togs genom kongressen.

"Riktig" lag

Daca (Deferred action for childhood arrivals) är ett migrantprogram som skyddar landets närmare 800 000 "dreamers" (ungefär drömmare, de med stora drömmar) från deportering. Det ger unga en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget. Dess försvarare anser att barn inte ska hållas ansvariga för sina föräldrars handlingar, att "dreamers" inte kan rå för att de vuxit upp i USA.

Donald Trump har flera gånger sagt att han inte har för avsikt att kasta ut de unga migranterna. Men liksom flera ledande republikaner anser han att det var fel att Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidentorder. Redan under valrörelsen lovade han att slopa Daca, till förmån för en "riktig" lagstiftning.

Demokraterna, som länge värnat om landets "dreamers", håller till viss del med om resonemanget. Men de är oroliga för att kongressen inte kommer att få till en ny lag. Långt ifrån alla republikaner delar presidentens omtankar om de unga.

Överklagas?

Om domare Alsups utslag inte hävs av en högre instans så kan Demokraterna sluta oroa sig, då kommer landets "dreamers" att kunna ansöka om förnyade uppehållstillstånd. Men justitiedepartementet lär överklaga. En ilsken Trump kritiserar via Twitter domstolssystemet som "orättvist".

Trumps Dacabeslut fattades redan i september och skulle ha trätt i kraft i mars - om det inte stoppats rättsligt. Vid sidan av ärendet i San Francisco har delstatsåklagare och organisationer på flera andra platser överklagat beslutet.

Bara timmar innan San Franciscodomstolen offentliggjorde sitt beslut höll Trump ett möte med kongressledamöter om invandringsfrågan i stort, inklusive Daca. En omfattande invandringsreform har länge efterfrågats i USA, men i den vill presidenten ha med ett stopp för anhöriginvandrig och grönt ljus för bygget av den omtvistade gränsmuren mot Mexiko.

TT

Följ ämnen i artikeln