Splittring i Jemen efter tal av Saleh

UTRIKES

Jemen. Jemens tidigare president Ali Abdullah Saleh säger sig vara redo för samtal med den saudiskledda allians som strider mot de Iranstödda Huthirebellerna i landet.

Saudierna välkomnar utspelet, medan Salehs allierade i Huthirebellerna ser det som ett svek.

– Jag uppmanar våra bröder i grannländerna att stoppa sina aggressioner och lyfta blockaden... Och i så fall ska vi vända blad, säger expresidenten i ett tv-sänt tal.

Den saudiskledda alliansen välkomnar uttalandet, som de hävdar ska "befria Jemen från rebeller lojala med Iran". Men en talesperson för Huthirebellerna, som stridit på Salehs sida i kriget, anklagar expresidenten för att försöka genomföra en kupp:

– Salehs tal är en kupp mot vår allians och vårt partnerskap och visar på sveket hos dem som hävdar sig stå upp mot aggressionen.

Ordväxlingen kommer efter rapporter om inbördes strider i huvudstaden Sanaa mellan styrkor lojala med Saleh och Huthirebeller de senaste dagarna.

Kriget har pågått sedan i mars 2015 och krävt över 8 600 människoliv. Dessutom har den saudiskledda sunnimuslimska alliansens blockad, som sattes in i början av november, gjort den humanitära situationen om möjligt ännu värre.

Kolera härjar i landet och FN slog nyligen larm om att elva miljoner barn är i akut behov av hjälp.

TT-AFP