Tillerson till Bryssel trots avskedsrykte

UTRIKES

USA/EU. USA:s utrikesminister Rex Tillerson kommer till Bryssel nästa vecka, trots rykten om att Donald Trump vill avskeda honom - rykten som presidenten nu dementerat.

Svenska utrikesministern Margot Wallström hoppas att få till ett möte på tu man hand.

Tillerson ska träffa EU:s utrikeschef Federica Mogherini och alla unionens 28 utrikesministrar i Belgiens huvudstad på tisdag. Beskedet kommer sedan uppgifter läckt om att hans chef planerar att sparka honom och ersätta honom med CIA-chefen Mike Pompeo. Men uppgifterna avvisades på fredagen av både Trump ("falska nyheter") och Tillerson själv ("skrattretande").

Just innan avskedsryktena läckte ut kom beskedet att Tillerson ställer in ett planerat Stockholmsbesök.

– Vi diskuterar nu i stället möjligheten att ses i Bryssel eller i Wien på OSSE-mötet, säger Margot Wallström (S) till TT.

Omfattande dagordning

Tillerson har en diger dagordning i Europa nästa vecka. Han inleder med Nato- och EU-möten i Bryssel, fortsätter till Wien för möte med OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och avslutar med ännu fler möten i Paris.

När EU:s ministrar träffar Tillerson står olika säkerhetspolitiska frågor i centrum.

– Vi kommer att prata om det säkerhetspolitiska läget i stort och jag tror att vi kommer att tala om Nordkorea och Ukraina, säger Margot Wallström.

Det är samma frågor som Tillerson och Wallström kommer att diskutera om det bilaterala mötet går att få till. Sverige har diplomatiska förbindelser med Nordkorea och sitter just nu i FN:s säkerhetsråd, och därför finns ett intresse från USA:s sida att tala med Sverige. När statsminister Stefan Löfven i september mötte Donald Trump i New York erbjöd han blågul hjälp med Nordkoreakonflikten.

Olika signaler

Det är väl känt att Tillerson och Trump tycker olika i flera viktiga utrikesfrågor. Bland annat vill Tillerson få till en diplomatisk lösning på konflikten med Nordkorea, medan presidenten uttryckt sig mer bombastiskt och eldat på ordstriden mellan de båda länderna. Men Wallström duckar på frågor om hur de olika signalerna påverkar samarbetet med USA.

– Vi har en rad samarbeten med USA och det fungerar väl i det vardagliga. Mina kontakter med Tillerson har också varit väldigt konstruktiva och i god ton. Jag har inte haft direkt med presidenten att göra och hur de samordnar sig är deras sak, säger Wallström.

– Men oförutsägbarheten är aldrig en tillgång i utrikespolitik, lägger hon till.

TT