Unik afghansk pilot hoppar av efter hot

UTRIKES

Afghanistan. Afghanistans första kvinnliga flygplanspilot har förföljts och dödshotats - för att hon är kvinna. Nu har hon sökt asyl i USA.

Avhoppet skakar den afghanska regeringen.

– Hon har svikit sitt land, säger en talesperson för landets försvarsdepartement.

25-åriga Niloodar Rahmani skulle förra veckan återvända till Afghanistan, efter en 15 månader lång vidareutbildning hos det amerikanska flygvapnet. Men samma kväll som hon skulle resa ansökte hon i stället om asyl i USA.

– Jag skulle älska att få flyga för mitt land, det är vad jag alltid har velat göra. Men jag är rädd för mitt liv, säger Rahmani till Wall Street Journal.

Som 21-åring blev Niloodar Rahmani Afghanistans första flygplanspilot och en symbol för kvinnans frigörelse i det ultrakonservativa landet. Men att en kvinna inkräktade i en så mansdominerad värld som det afghanska flygvapnet - och dessutom fick så stort uppmärksamhet för det - väckte starka känslor. Dödshot från både talibaner och från släktingar tvingade Rahmani och hennes familj att gå under jorden.

"Det är skamligt"

Rahmanis beslut att stanna i USA fick snabbt kritik från den afghanska regeringen.

– Det hon har sagt i USA är oansvarigt och oväntat. Hon skulle vara en förebild för andra unga afghaner, säger Mohammad Radmanesh, talesperson för det afghanska försvarsdepartementet.

– Hon har svikit sitt land. Det är skamligt.

Avhoppet speglar svårigheten att behålla unga och välutbildade i länder som Afghanistan, som fortfarande plågas av förtryck och krigets härjningar.

Kritik har också hörts från andra afghanska kvinnor. Ett Facebookinlägg som fotografen Maryam Khamosh har skrivit har fått stor spridning på nätet:

"Kära Niloofar, tror du att dina problem är större än dem för miljontals andra afghanska kvinnor?"

Det riktiga sveket

Rahmanis advokat Kimberly Motley säger att hennes beslut var "förkrossande svårt".

– Det riktiga sveket mot Afghanistan är från dem som hotar hennes liv, hennes familjs liv och också dem som fortsätter att förtrycka kvinnor, säger hon.

I en intervju i Kabul förra året berättade Rahmani att hon alltid var beväpnad, för sin egen säkerhet, och att hon aldrig lämnade flygbasen i uniform, för att undvika att märkas och bli en måltavla. Om hon får asyl i USA väntar en tryggare tillvaro - och hon hoppas få fortsätta flyga.

– Allt jag har gått igenom, allt mitt lidande, var för att jag ville få flyga. Det var min dröm, säger hon till Wall Street Journal.

TT-AFP