Jihadistvarning i Tunisien

Publicerad 2016-12-25

Tunisien. Säkerhetsstyrkorna i Tunisien uppmanar landets regering att vidta kraftfulla åtgärder mot jihadister som återvänder hem från Syrien och Irak.

I lördags demonstrerade flera hundra personer utanför parlamentet i Tunis med krav på att islamistrebeller inte ska släppas in i hemlandet.

Fem personer som gripits norr om Tunis misstänks ha rekryterat unga människor till konfliktområden, meddelade inrikesminister Hedi Majdoub på söndagen. I veckan greps tre andra, vars kontakter med julmarknadsterroristen i Berlin är under lupp.

FN beräknar att fler än 5 000 tunisier anslutit sig till extremiströrelser i andra länder. I fredags sade inrikesministern att cirka 800 har återvänt.

När de kommer tillbaka befarar landets ansvariga för inrikes säkerhet en "somalisering" av Tunisen, med beväpnade fraktioner som bekämpar varandra, skriver de i ett gemensamt uttalande på söndagen.

President Beji Caid Essebsi sade nyligen att det inte kan bli aktuellt att benåda jihadister. Däremot kan man inte vägra en tunisisk medborgare att återvända hem.

TT-AFP