Federation förbereds i norra Syrien

UTRIKES

Syrien. Kurdiska grupper har tillsammans med allierade arabiska och andra etniska grupper godkänt ett utkast som ska ligga till grund för ett federalt autonomt styre i nordöstra Syrien.

– Turkiet har sagt ett definitivt nej till ett kurdiskt statsbygge vid den turkiska gränsen. Men med den här modellen skulle den kurdiska regionen få en mera multietnisk karaktär, säger Mellanösternexperten Ingmar Karlsson till TT.

Det anarkistiska samhällsexperimentet i det i praktiken självstyrande kurdiska delarna byter nu form och utvidgas geografiskt under namnet Demokratiska federativa styret i norra Syrien.

– Kurderna drar sig nu bort från idén om Rojava, sin kurdiska stat, och skapar en federation som ska omfatta de arabiska delarna och även al-Raqqa och Dayr al-Zawr (Deir Ezzor), som hålls av IS.

Riskerar splittring

Karlsson tror att beslutet kommer som ett resultat av Rysslands och Turkiet närmande i Syrienfrågan. Ryssland har stött kurderna, medan Turkiet vägrat låta dem delta i fredsförhandlingarna. Men en federation kan komma att leda till splittring mellan kurdiska grupper, tror Karlsson.

Företrädare för den kurddominerade alliansen har meddelat att de inte kommer att utropa en från Syrien självständig stat.

– Andra kurdiska partier (än det i Syrien dominerande PYD) har redan kritiserat detta och att det är att förneka kurderna deras rättigheter.

Utkast till konstitution

På torsdagen meddelade företrädare för den planerade multietniska federationen att utkastet för en konstitution godkänts.

– Ett utkast på ett socialt kontrakt har ratificerats. . .  och den verkställande kommittén kommer att förbereda val, säger Mansour al-Salloum, en av ledarna av det råd som ska lägga grunden till det nya styret, till Reuters.

Valen sker i två steg, först för regionalt administrerade områden och senare för en central federal regering.

Det finns ännu inga uppgifter om när valen ska äga rum.

TT