Kaos i Kongo - Kabila lämnar inte makten

UTRIKES

Kongo. Sedan i måndags har 40 personer dödats av säkerhetsstyrkor när de demonstrerat mot Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila, enligt FN:s människorättschef Zeid Ra'ad Al Hussein.

De protesterande kräver att president Joseph Kabila avgår, vilket han inte gjort trots att hans mandatperiod löpt ut. Kabila kan inte kandidera igen, men kan sitta kvar tills hans efterträdare har utsetts. 20 december skulle ha varit hans sista dag vid makten.

Förutom att 40 demonstranter dödats har 460 personer gripits och 107 skadats, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Frustrationen är stor och det är framför allt unga, välutbildade människor som demonstrerat. De tycker att landet förtjänar något bättre och ställer demokratiska krav på sin ledning, säger Maria Bard, sakkunnig på Kongo-Kinshasa hos Pingstmissionens biståndsorganisation PMU, som samarbetar med kyrkorörelser och biståndsorganisationer i landet.

Hoppas på kyrkan

Den katolska kyrkan, som har stort inflytande i landet, har agerat medlare mellan regeringen och oppositionen för att nå en lösning. Under torsdagen verkade det som att parterna skulle nå en överenskommelse. Men på fredagsmorgonen meddelade en företrädare för kyrkan att det uppstod komplikationer. Biskopskonferensen Congo National Episcopal Conference (Cenco) säger att en överenskommelse kommer att nås, men sannolikt inte före jul, enligt uppgifter till AFP.

– Om det är någon som kan göra något på plats, så är det katolska kyrkan och det är därför de fått rollen som medlare. Men frågan är vad som händer med demonstrationerna om det blir en dålig deal. De första reaktionerna från oppositionella på Twitter, efter att uppgifter om avtalet läck ut i förhand, var att folk var upprörda. Framför allt på oppositionen som de tyckte sålt ut sig och gått med på för mycket. Men det ju ändras i förhandlingarna, säger Maria Bard.

Nya val

Ett mål med förhandlingarna var att kunna hålla nya presidentval i slutet av nästa år och oppositionen säger att den vill se ett nytt val senast i november. Valet skulle egentligen ha hållits i år, men regeringen hävdade att det skulle vara en omöjlighet före april 2018.

Ett annat förslag parterna skulle enas om var att president Kabila inte skulle ställa upp för en tredje mandatperiod - något som är förbjudet enligt landets konstitution - och att ett nationellt övergångsråd instiftas. I gengäld skulle oppositionspolitikern Etienne Tshisekedi acceptera att Kabila stannar vid makten tills en efterträdare utsetts, rapporterar AFP.

Inget demokratiskt maktskifte

Kongo-Kinshasa är ett land som inte bevittnat ett demokratiskt maktskifte sedan det blev självständigt från Belgien på 60-talet. För 20 år sedan utkämpades den dödligaste konflikten på afrikanska kontinenten i Kongo-Kinshasa. Två krig i slutet av 90-talet och början av 2000-talet involverade sex afrikanska arméer och över tre miljoner människor dödades.

TT