Tsai planerar känslig USA-transit

UTRIKES

Taiwan/Kina/USA. Taiwans president Tsai Ing-Wen tänker i januari ta vägen om USA i samband med en resa till Centralamerika. Gör hon verklighet av planerna lär de redan djupfrysta relationerna med Peking försämras ytterligare.

Den kinesiska regeringen reagerade kraftigt när USA:s tillträdande president Donald Trump efter sin valseger tog emot ett telefonsamtal från Tsai Ing-Wen, sedan maj president i Taiwan, som i praktiken är självstyrande men som Kina betraktar som en utbrytarprovins.

Nu säger en talesperson för Tsai att presidenten kommer att stanna till i amerikanska Houston den 7-8 januari, i samband med en resa till Taiwans allierade i Centralamerika: Honduras, Nicaragua, Guatemala och El Salvador. Dessutom kommer hon att ta vägen om San Francisco på hemvägen, den 13-14 januari.

Talespersonen avböjde att kommentera medieuppgifter om att Tsai kan komma att träffa medarbetare till Trump, som har ifrågasatt den så kallade "Ett Kina"-politiken, under USA-besöken. På det officiella programmet står bland annat företagsbesök och banketter med taiwaneser i USA.

Peking har begärt att USA förbjuder Tsai att passera amerikanskt luftrum under resan till och från Centralamerika.

TT-AFP