Tempelberget öppnat med förstärkt säkerhet

Publicerad:

Mellanöstern. De muslimska helgedomarna på Tempelberget i Jerusalem tilläts på söndagen öppna igen - med metallbågar vid ingångarna. Samtidigt har Israels regering presenterat ett lagförslag som ska göra det svårare att ge områden i Jerusalem till Palestina vid ett eventuellt framtida fredsavtal.

Lagförslaget innebär att två tredjedelars majoritet kommer att krävas om Israels parlament, i samband med ett eventuellt framtida fredsavtal, röstar om att lämna över delar av Jerusalem till palestinskt styre. Shuli Moalem-Refaeli, parlamentsledamot för det bosättarvänliga regeringspartiet Bayit Yehudi och den som lade fram förslaget, skriver på Facebook att det "befäster Jerusalems enhetliga status, värnar dess framtid och skyddar invånarnas säkerhet".

Nya metalldetektorer

Lagförslaget presenteras vid en tidpunkt då oenigheten kring östra Jerusalem är större än på länge. Efter att ha stängts i kölvattnet av fredagens attack öppnades de muslimska helgedomarna på Tempelberget återigen på söndagen. Men besökare var tvungna att passera genom metalldetektorer och även övervakningskameror ska placeras ut, meddelade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i helgen.

För muslimer som vill söka sig dit för dagens bönestunder är åtgärderna provocerande. Företrädare för Waqf, den stiftelse som sköter helgedomarna, valde i protest att hålla lunchbönen utanför Lejonporten, en av områdets ingångar.

– Vi vägrar att gå igenom metalldetektorer, sade Omar Kiswani, föreståndare för al-Aqsa.

Heliga platser

Uppe på berget ligger både Klippdomen och al-Aqsamoskén, som räknas som den tredje heligaste platsen i islam vid sidan av Mecka och Medina i Saudiarabien. Invid berget står Klagomuren, som är en helig plats för judar.

Sedan kriget 1967 är de heliga platserna i Jerusalem ockuperade av Israel, som motiverar de nya säkerhetsåtgärderna med risken för terrordåd. I fredags öppnade tre araber eld mot israeliska poliser i den gamla stadskärnan. Angriparna flydde till Tempelberget, där de sköts ihjäl av säkerhetsstyrkor.

TT-AFP

Publicerad: