I döden finns inga läxor

Publicerad:
Uppdaterad:

Hongkong. En 13-åring i Jiangsu uppmanades komma i kapp med läxläsningen. När han insåg att han inte klarade det skrev han ett avskedsbrev och hängde sig i trappen. Liknande nyheter är vanliga i Kina.

Extrema krav på höga betyg, en skoldag på över åtta timmar och ett berg av läxor sätter hög press på kinesiska barn. Flera rapporter vittnar om depression, fysisk ohälsa och kraftiga synproblem hos många som spenderar all tid vid skolböckerna i stället för att vara ute och leka.

Självmord är i dag den vanligaste dödsorsaken bland 15- till 34-åringar, enligt siffror från Kinas hälsomyndigheter. Antalet självmord generellt minskar i landet, men siffrorna bland unga ligger kvar på samma höga nivå. En ny rapport visar att 23 procent av alla åttondeklassare i Hongkong skadat sig själva och att fyra procent försökt ta sitt liv det senaste året.

Landets utbildningsdepartement har vidtagit en rad åtgärder för att tackla problemet. Nyligen infördes förbud mot skriftliga hemläxor under sommarlovet för barn i första och andra klass, något som möttes av protester från föräldrar som blev rädda att deras barn skulle halka efter.

TT

Publicerad: