Utrikes

Erdogan kritiserar Twitterdom

UTRIKES

Ankara. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan gillar inte den domstolsorder som slår undan förbudet mot Twitter i landet. En annan dom häver nu också blockeringen av Youtube.

Erdogan säger att han givetvis måste följa konstitutionsdomstolens utslag men att han "inte respekterar domen" om Twitterförbudet som infördes av regeringen den 20 mars.

Twitter fick åter användas i Turkiet i går efter beslutet i domstolen.

En domstol i Ankara har också hävt regeringens blockering av videosajten Youtube, rapporterar tidningen Hürriyet. Youtube förbjöds den 27 mars efter att en smyginspelning av ett hemligt regeringsmöte läckt ut.

Dock kommer ett förbud att gälla för 15 videoinspelningar.

AKP-ledaren Erdogan uttrycker även åsikter om hur turkiska val bör hållas i framtiden och säger att han inte vill se en gemensam valdag för parlamentsval och presidentval. Nästa parlamentsval ska hållas under 2015, medan presidentvalet hålls i augusti. I utspelet säger han att han förespråkar att tidsgränsen för parlamentsledamöter behålls på tre mandatperioder.

Erdogans kommentarer tyder på att han inte tänker försöka bli vald till premiärminister under en fjärde mandatperiod. Politiska bedömare spekulerar i möjligheten att Erdogan i stället vill kandidera till presidentposten.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes