Gulnara för maktkamp på Twitter

Moskva. Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans president, antyder att hon blivit förgiftad och anklagar landets säkerhetschef för att konspirera mot henne, sedan åtgärder vidtagits för att tysta hennes medieimperium.

Den 41-åriga modedesignern och popsångerskan har på mikrobloggen Twitter bekräftat att regeringen har stängt tre tv-kanaler och tre radiostationer på grund av påstådda överträdelser. Nöjeskanalerna började sända samtidigt den 21 oktober.

Det har lett till spekulationer om en spricka i den styrande familjen. Hon kallar de överträdelser som den uzbekiska myndigheten för press och information påtalat för "en löjlig lista över namn på lagar".

Karimova avslöjar att hennes finansgrupp Terra anklagas för skattefusk, vilket är "helt taget ur luften".

Utöver Terra driver Karimova bijouteri- och kosmetikaföretag och flera välgörenhetsstiftelser. Till nyligen var hon Uzbekistans representant i FN-organ och ambassadör i Spanien.

På Twitter skriver hon att hennes far Islam Karimov, som styrt landet under hela den postsovjetiska eran "mår bra och är frisk", men tillägger att en del som omger honom önskar annat. Hon antyder att chefen för säkerhetstjänsten konspirerar mot henne för att kunna efterträda hennes far.

Hon hävdar att försök har gjorts att förgifta henne.

"Gud ske lov, har jag inte knäckts, även om jag fortfarande får behandling", twittrar hon.

TT-AFP