Krimborna känner rysk vind blåsa

Uppdaterad 2014-03-08 | Publicerad 2014-03-07

Simferopol. Diplomatiska försök, hot om skärpta sanktioner mot Ryssland samt ryska avfärdanden av fördömanden präglar krisen om Krimhalvön.

Och av Krimbornas egna ord att döma börjar det märkas att de tror att vinden blåser i rysk favör.

– Nato och USA flyttar hela tiden fram sina positioner kring Ryssland, så varför skulle inte Ryssland få flytta fram sina? Det är dubbelmoral, säger 42-årige Konstantin Alexandrov till TT på en regntung gata i Krims huvudort Simferopol på fredagen.

Det är dagen efter nyheten om att Krimborna, i en folkomröstning den 16 mars, ska få säga om de vill fortsätta vara ukrainare eller uppgå i Ryssland.

Rysk varning

USA:s president Barack Obama har - sedan USA infört inreseförbud och frysta tillgångar mot ryssar som anses bära ansvar - sagt till sin ryske kollega Vladimir Putin att Ryssland strider mot Ukrainas suveränitet.

Ryska utrikesdepartementet varnade USA för motreaktioner "som en bumerang".

Samtidigt förklarade Frankrike att sanktioner mot ryska näringslivet och kretsen kring Putin kan bli nästa steg om inte sanktionerna EU beslutade om på torsdagen ger snabba resultat.

Trötta på kaoset

Men politikens luftkonditionerade salar är en sak - realiteterna för Krimborna en annan.

– Ärligt talat har jag tröttnat på det här kaoset: jag vill bara ha lugn och ro och fortsätta mitt liv och försöka skapa en framtid för mig och familjen och barnen, säger en kvinna i Simferopol som kallar sig Jelena.

TT: Hur tror du folk kommer att rösta?

– Ryssland, svarar Jelena.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson konstaterade under ett hastigt stopp i Stockholm att det finns "inte så stor entusiasm" hos det lokala parlamentet på Krimhalvön att samarbeta med FN.

– Överhuvudtaget har de internationella observatörer som kommit dit mötts av en attityd hos många som demonstrerar att de också visat sitt missnöje, i tron att omvärlden skulle vara emot deras strävanden, säger han till TT.

OSSE stoppades

Proryska styrkor bröt sig på fredagskvällen in genom grindarna till en ukrainsk flygbas på Krimhalvön, samtidigt som de ukrainska soldaterna som stod vakt låste in sig i sina baracker, enligt Ukrainas försvarsdepartement. Inga skott ska ha avfyrats.

Under dagen kom också besked om att en grupp OSSE-observatörer hindrats från att komma in på Krimhalvön. Enligt Ryssland saknade de en officiell inbjudan.

Ukraina säger sig vara redo för samtal med Ryssland - efter att Moskva dragit tillbaka trupper samt slutat stödja "separatister och terrorister".

Senare under kvällen sade Putins talesperson att uppmaningar till Ryssland att inleda samtal med Ukraina - under västerländsk medling - "får oss att le".

20 000 ryska soldater

Ryssland har omkring 20 000 soldater på Krimhalvön, enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

– Men det är bara en uppskattning. Och som jag sade, vi har inte en fullkomlig bild av antalet, säger Pentagons talesperson John Kirby.

Ukrainas gränsvakter har uppskattat siffran till 30 000 soldater.

Ryssland har 11 000 soldater permanent stationerade på den ryska flottbasen i Sevastopol.

TT:s utsände