Utrikes

Fiskebåt fast med sju ton kokain

UTRIKES

Juárez. Uppemot sju ton kokain, värt miljardbelopp i gatuledet, beslagtogs i helgen av Mexikos flotta. Samtidigt fortsätter rapporterna att strömma in om knarkrelaterade dödliga skottdraman i landet.

Fem besättningsmän greps i samband med bordningen av fiskebåten Olaf i Stilla havet i helgen, meddelade Mexikos president Felipe Calderón på söndagskvällen.

Båten var på väg mot USA med uppemot sju ton kokain i lasten. Att sådana mängder av den förbjudna drogen hittas på ett bräde är ovanligt till och med längs de stora smugglarrutterna i Latinamerika.

Kampen om herraväldet över det vita pulvret och dess miljardintäkter kostar liv varje dag i Mexiko, så även i helgen.

Natten till söndagen lät misstänkta kartellgangstrar kulorna regna över tre bostäder i den sydliga delstaten Tabasco. Sex barn och sex vuxna, varav en polis som kan ha varit målet för attacken, dödades.

I och runt det som kallas Mexikos mordhuvudstad, osannolikt våldsamma Juárez, har över tio människor skjutits ihjäl i helgen.

Bland annat dödades tre beväpnade män av soldater nära gränsen till USA, sedan ett knarkgäng legat i bakhåll för militären. Bakhållet kom efter blodiga strider tidigare i veckan i samma område, då knarkkartellerna kidnappade poliser och dödade flera människor. Armén svarade då med en offensiv som krävde cirka 15 liv.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes