Utrikes

Ödmjukare USA kritiserar Kina

UTRIKES

Washington. Kina får hård kritik i USA:s årliga rapport över hur de mänskliga rättigheterna respekteras i världen. För första gången erkänner Washington att det finns kritik mot hur USA levt upp till sina egna åtaganden när det gäller människorätten.

I förorden till rapporten lovar USA att fästa avseende vid andra länders kritik av USA:s eget agerande när det gäller mänskliga rättigheter.

"Vi ska inte bara leva upp till våra egna ideal på amerikansk mark, vi ska också söka större respekt för mänskliga rättigheter i våra kontakter med andra länder och folk världen över", skriver utrikesminister Hillary Clinton.

Det sägs också att USA är medvetet om kritik från andra länder om USA:s eget agerande och att den nya amerikanska regeringen "som president Barack Obama nyligen klargjorde" inte erkänner att man måste välja mellan "vår säkerhet och våra ideal".

Stärker trovärdighet

I rapporten påpekas också att president Obama på sin första dag i Vita huset gav order om att det hårt kritiserade Guantanamolägret ska stängas.

Erkännandet att USA inte är helt oklanderligt är ett steg på vägen mot återupprättandet av USA:s trovärdighet som förkämpe för mänskliga rättigheter, kommenterade människorättsgrupper.

– Jag känner inte till att det har funnits kritik mot USA:s politik i tidigare rapporter från utrikesdepartementet, så själva det faktum att den finns med här är mycket positivt, sade James Ross från Human Rights Watch.

Neil Hicks från Organisationen Human Rights First välkomnade också den nya tonen.

– Under Bushregeringens år hade rapporten mycket låg trovärdighet, eftersom alla var pinsamt medvetna om att den amerikanska regeringen själv kränkte mänskliga rättigheter, sade han.

Kinesisk ilska

I rapporten pekas i år liksom tidigare ut en rad länder där respekten för de mänskliga rättigheterna har försämrats. Nordkorea, Kina, Zimbabwe, Ryssland och flera andra forna Sovjetländer ställs vid skampålen.

Kinas respekt för mänskliga rättigheter är fortsatt låg och har försämrats på vissa områden, står det i rapporten. Myndigheterna har gjort sig skyldiga till tortyr och utomrättsliga avrättningar framtvingade bekännelser och slavarbete, heter det.

Anklagelserna möttes med ilska i Peking.

"Rapporten blundar för de ansträngningar och historiska framsteg som Kina har gjort när det gäller mänskliga rättigheter och som har nått vidsträckt erkännande inom världssamfundet", kommenterade nyhetsbyrån Nya Kina.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes