Utrikes

Israel "ger upp krav" på soldatfånge

UTRIKES

Kairo. Israel har gett upp sitt krav på att få hem soldaten Gilad Shalit, som är fånge hos palestinier, för att i gengäld ge upp sin blockad av Gazaremsan, påstod den ledande Hamasföreträdaren Ayman Taha i egyptisk tv på torsdagen.

Soldaten tillfångatogs för två år sedan. Hittills har hans frigivning varit ett av kraven för att lätta på blockaden som pågått mot Gazaremsan sedan 2007, då Hamas besegrade al-Fatah i val och tog makten i Gaza.

Enligt Taha har israelerna gett upp ytterligare ett antal krav sedan Israel och Hamas inlett eld-upphör den 18 januari efter 22 dagars krig inne i Gazaremsan.

En annan Hamasföreträdare, Salah al-Bardawil, hävdade att Israel, om ett avtal om vapenvila ingås, kan öppna gränsövergångarna till Gaza med 70-80 procents kapacitet. Resten skulle bero på om Shalit släpps fri, sade han.

Det fanns ingen kommentar från Israel om påståendena.

Hamasmännen deltog i en delegation till medlaren Egypten. Hamas väntades komma med ett slutgiltigt ställningstagande till en längre vapenvila under veckoslutet. Taha antydde att Hamas nu kan tänka sig 18 månaders vapenvila i stället för ett år, som organisationen tidigare signalerat.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes