Utrikes

Israel bombade Hamasmål

UTRIKES

Jerusalem. Israel flygbombade i kväll ett Hamasmål i centrala Gazaremsan, uppgav den islamistiska gruppen.

Inga ska ha skadats eller dödats i attacken som kom timmarna efter det att premiärminister Ehud Olmert lovat att slå tillbaka mot raket- och granatbeskjutning från Gazaremsan.

Den israeliska armén har inte kommenterat flyganfallen.

Tidigare i dag skadades tre israeler av ett dussintal beskjutningar från Gazaremsan, uppgav den israeliska militären. Sedan spänningen åter stigit uppmanade Israel palestinier som bor nära vapendepåer och tunnlar längs gränsen till Egypten att omedelbart lämna sina hem.

Israeliska ledare har intagit en hård attityd till raketbeskjutningarna inför parlamentsvalet den 10 februari som enligt opinionsmätningarna kommer att vinnas av högerledaren Benjamin Netanjahu.

– Regeringens hållning var från början att om det förekommer beskjutning mot invånarna i söder kommer det ett hårt israeliskt svar som kommer att vara oproportionerligt, sade Olmert på ett regeringsmöte.

Hamas högste politiske ledare Khalid Mishal, som lever i landsflykt i Syrien, uteslöt på söndagen en "bestående vapenvila" så länge Israel upprätthåller blocken mot Gazaremsan.

– Så länge blockaden pågår, tror vi att aggressionen fortsätter, sade Mishal som på söndagen befann sig i Iran, där han höll en gemensam presskonferens med utrikesminister Manouchehr Mottaki.

Mottaki sade att blockaden måste hävas, liksom att hamnen i Gaza stad och gränsövergångarna måste öppnas så att återuppbyggnaden kan börja. Han sade också att andra länder måste hjälpa till med återuppbyggnaden.

Israel införde blockaden mot Gazaremsan när Hamas tog kontrollen över enklaven efter hårda strider mot rivalen al-Fatah i mitten av 2007.

Egypten har försökt mäkla en bestående vapenvila mellan parterna sedan den 18 januari, då de var för sig utlyste ensidig vapenvila.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes