Utrikes

Iskollaps kan få jorden att gunga

UTRIKES

Stockholm. Själva jordaxeln rubbas en halv kilometer. En långsam "tsunami" av en storlek som aldrig tidigare skådats dränker miljonstäder i Europa och Nordamerika.

Det är scenariot i en ny forskningsrapport om västra Antarktis ofantliga istäcke kollapsar.

Det är inte så enkelt att isen smälter och havet stiger lika mycket över hela jorden, har geofysiker vid University of Toronto kommit fram till i beräkningar som publiceras i denna veckas nummer av Science.

Om det västra istäcket vid Sydpolen smälter kan det bli en så kraftig händelse att hela planeten gungar till enligt forskarnas beräkningar. Smältningen "kommer faktiskt att få jordens rotationsaxel att vridas ganska dramatiskt - ungefär 500 meter från nuvarande position om hela istäcket smälter", heter det i ett pressmeddelande från University of Toronto.

När isens gravitationsverkan på det omgivande vattnet upphör gör det också att vattnet förflyttar sig bort från Sydpolen - till vårt tättbefolkade norra halvklot.

Tidigare beräkningar gör gällande att vattennivåerna skulle kunna höjas med cirka fem meter. Men enligt Torontoforskarnas mer komplicerade modeller skulle höjningarna inte bli så jämnt fördelade. På vissa håll skulle det bli mindre, på andra håll mer.

Det är dåliga nyheter för människotäta kuster i Nordamerika och västra Europa. "Det blir väldigt mycket vatten, särskilt vid tätbebyggda områden som Washington DC, New York City och Kalifornien", noterar geofysikern Jerry Mitrovica.

Det studerade istäcket är inte i fara just nu, tidsskalan för detta katastrofala scenario är hundratals år. Men forskarna beskriver västra Antarktis hela jättelika ismassa som "till sin natur instabil".

"Den kan vara benägen att kollapsa när världen blir varmare".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes