Demjanjuk: En kamp mot tiden

München. Den förre koncentrationslägervakten John Demjanjuk befann sig på tisdagen på vad många skulle anse vara en passande plats: det fängelse utanför München där en gång Adolf Hitler satt fängslad.

Den 89-årige Demjanjuks ankomst till Tyskland på tisdagsmorgonen öppnar ett nytt kapitel i en tre decennier lång juridisk dragkamp för att ställa honom inför rätta för mord på 29 000 judar under sin tid som lägervakt i förintelselägret Sobibor. Det kan mycket väl bli den sista rättegången mot nazismens bödlar, inte bara i Tyskland.

Kamp mot tiden

Det är bokstavligen en kamp mot tiden. Demjanjuk är inte den ende kvarvarande av dem som arbetade i de nazistiska dödslägren. Men både förövare och överlevande offer är i slutskedet av sina liv.

Den 89-årige Demjanjuk hämtades i måndags i sitt hem i Ohio och kördes i ambulans till ett flygplan som lyfte samma kväll.

Han möttes redan på flygplatsen i München av tyska åklagare som läste upp åtalet för honom varefter han fördes till Stadelheimfängelset där Adolf Hitler satt en kort period 1922 och där över 1 000 människor avrättades under nazisttiden. Bilder visade Demjanjuk liggande på en bår med slangar från näsan, klädd i en läderjacka och med en basebollkeps på huvudet.

I fängelset väntar en läkarundersökning som på nytt ska avgöra om han kan ställas inför rätta. I så fall kan rättegången enligt tyska myndigheter inledas inom några veckor.

Dömd till döden

Den ukrainskfödde Ivan Demjanjuk (namnet John tog han sig i USA) har bedyrat sin oskuld i över 30 år, alltsedan de amerikanska myndigheterna efter tips från nazistjägare berövade honom hans medborgerliga rättigheter 1977. Det var inte han som kallades "Ivan den förskräcklige" och som brukade gå lös på nakna lägerfångar med sitt svärd i lägret Treblinka. Han tvingades arbeta för nazisterna efter att ha tjänstgjort i Röda armén och blivit krigsfånge, hävdade han.

Det är inte första gången som Demjanjuk ställs inför rätta. Han utlämnades till Israel på 1980-talet och dömdes till döden. Men Demjanjuk frikändes 1993 sedan vittnesmål från andra lägervakter visat att Demjanjuk inte var "Ivan". Då hade han redan suttit fem år i isoleringscell.

Överlevande vittnen, en skara som ständigt minskar i antal, väntas kunna identifiera honom vid den kommande rättegången. Inte som "Ivan" i lägret Treblinka men väl som grym lägervakt i lägret Sobibor.

Avfärden från USA sätter punkt för flera månaders juridiskt manglande med domar och överklaganden.

TT-AFP

Publisert: