Kraftig ökning av Atlant-orkaner

Stockholm. De senaste årens svåra orkaner som bildats över Atlanten är ingen tillfällighet. De har ökat kraftigt sedan mitten av 1970-talet, uppger forskare - men ännu är det svårt att säga om det är klimatförändringar som ligger bakom.

Enligt en amerikansk studie bildades 171 svåra orkaner mellan 1975 och 1990, under den följande 15-årsperioden steg antalet till 269.

Att orkanen Sandy fick sådan kraft beror på att den krockade med ett annat vädersystem över östra USA.

– Det ökade dess omfattning, styrka och påverkade hur den drog fram, säger klimatforskaren Markku Rummukainen vid SMHI och Lunds universitet.

Enligt Rummukainen är det svårt att i dag säga om det är de pågående klimatförändringarna som ligger bakom enstaka kraftiga tropiska cykloner, stormar och orkaner.

– Men olika forskningsrön tyder på att det globala antalet inte ska bli fler vid ett varmare klimat, däremot kan det bli en omfördelning mellan antalet stormar i Atlanten och olika delar av Stilla havet. Sedan finns rön som antyder att det kan bli mer kraft i de kraftigaste stormutvecklingarna, säger han.

Vädret tycks ha blivit extremare de senaste åren. I USA i somras slogs flera värmerekord, Grönlands glaciärisar smälte i somras mer och snabbare än på över 100 år och vintern 2006-2007 i östra Mälardalsområdet var den mildaste där på 250 år.

TT

Publisert: