Utrikes

Albanien ny hemvist för exiliranier

UTRIKES

Tirana. Drygt 200 medlemmar av den iranska oppositionsrörelsen Folkets mujahedin, som varit baserade i Irak, får flytta till - Albanien.

Beskedet lämnades av Albaniens regering i lördags. Premiärminister Sali Berisha klargjorde att beslutet fattats sedan USA och FN uppvaktat Albanien.

Gruppen har hållit till i Irak och fört väpnad kamp mot regimen i Iran därifrån. Den har på senare år tagit avstånd från vapenbruk och sluppit terrorstämpling i EU och USA, men avhoppare anklagar organisationen för fortsatt våldstänkande och för att fungera som en sekt runt ledaren Marjam Rajavi.

I februari besköts Camp Liberty nära Bagdad, där omkring 3 000 av rörelsens medlemmar finns, med raketer. Sju personer dödades.

Albanien säger sig nu ta emot 210 personer på "humanitära grunder". Förhandlingarna har skötts av FN-företrädaren Martin Kobler och Barbara Leaf, departementssekreterare med Irakansvar i USA:s utrikesdepartement.

Folkets mujahedin bildades som motståndsrörelsen mot shahen i Iran, men övergick efter den islamiska revolutionen 1979 till att bekämpa den nya regimen.

Albanien har tidigare tagit emot uigurer - muslimer från västra Kina - som varit fängslade på oklara grunder i USA:s fångläger på Kuba och som inte kan sändas till Kina, där de riskerar att ses som terrorister.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes