"Starka bevis" om indisk våldtäkt

Delhi. Rättsprocessen har börjat mot de fem män som står åtalade för den brutala gruppvåldtäkten i Indien som krävde en 23-årig students liv. Bevisen mot männen är starka, enligt åklagaren.

En domstol har mottagit åtalspunkterna mot de fem män som efter gruppvåldtäkten på en buss i Delhi står åtalade för mord, våldtäkt och kidnappning. Rättsprocessen om fallet, som rönt massiv medial uppmärksamhet och utlöst omfattande protester mot våld mot kvinnor, är därmed officiellt påbörjad. I nästa skede ställs männen inför rätta.

– De kommer att infinna sig i domstolen på måndag, säger domaren Namrita Aggarwal.

De flesta bedömare har väntat sig att de ställs inför en särskild "snabbdomstol" för mordet på den 23-åriga kvinnan. En sjätte misstänkt säger sig vara 17 år och genomgår en ålderskontroll.

Offret och hennes pojkvän hade den 16 december varit på bio när de klev på bussen. Väl ombord angreps de av männen som våldtog kvinnan och misshandlade pojkvännen. Paret kastades sedan av bussen i farten. 23-åringen fick så allvarliga inre skador att hon avled den 29 december.

Pojkvännen har själv vittnat om händelsen i indisk tv. Tv-kanalen har sedan dess polisanmälts för att därigenom ha gjort det möjligt att identifiera det hittills anonyma våldtäktsoffret. Indisk lagstiftning förbjuder namngivande av våldtäktsoffer utan offrets eller anhörigas tillstånd.

Pojkvännen har för polis identifierat de anklagade och teknisk bevisning binder dem till brottsplatsen, enligt åklagare. Flera föremål som stals från offren ska ha återfunnits hos de anklagade och polis har tagit prover som ska koppla männen till offret.

– Offrets blod överensstämmer med fläckar som återfunnits på de anklagades kläder, säger åklagaren Rajiv Mohan till domstolen.

Dödsstraff är ovanligt i Indien men kan bli utdömas för särskilt grova brott.

TT-AFP