Ny roll för danskarna i Afghanistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Kabul. De danska soldaterna ska nästa år få en ny och mer tillbakadragen roll i Afghanistan. Det sade Danmarks nytillträdda utrikesminister Lene Espersen under ett besök i Kabul.

Natos ledning beslöt på måndagen att ge danskarna ansvaret för att utbilda en afghansk bataljon på 450 man. Bataljonen ska på sikt frigöra de danska soldaterna från krigshandlingar till att primärt utgöra backup för den afghanska styrkan.

Espersen, regeringspartiet Konservatives ledare, kallade nyheten för "en markant omläggning" av den danska insatsen i Afghanistan.

Natos beslut kommer efter en längre tids påtryckningar från Danmark som är det land som har flest soldater i Afghanistan, räknat per invånare. Det pågår förhandlingar i Danmark om den fortsatta militära insatsen i Afghanistan. Socialdemokraterna och liberala Radikale Venstre har krävt besked av regeringen om när den aviserade danska nedtrappningen och överförandet av det militära ansvaret till afghanska trupper ska ske.

Danmark har omkring 750 soldater i Afghanistan, varav merparten i den mycket oroliga Helmandprovinsen. Sammanlagt har 31 danska soldater mist livet under insatsen i Afghanistan. Därtill kommer ett tiotal soldater som tagit livet av sig efter hemkomsten till Danmark

TT-Ritzau

Publicerad: