Utrikes

Över 30 dödade i strid i Jemen

UTRIKES

Stockholm. Över 30 personer har dödats under två dygns strider mellan shiamilis och säkerhetsstyrkor i Jemens huvudstad Sanaa.

Enligt sjukhus- och säkerhetskällor har närmare 100 personer skadats i striderna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Myndigheterna i Jemens näst största stad Aden har stängt den internationella flygplatsen, hamnen och flera infarter till staden, meddelar säkerhetstjänsten. Stängningen sker anledning av "attacker på symbolen för nationell självständighet och konstitutionell legitimitet, president Abd Rabbu Mansur Hadi", skriver tjänsten enligt AFP.

Det senaste dygnet har Huthirebellerna i Jemen stärkt sin position i huvudstaden Sanaa och kontrollerar numera även president Hadis privata residens i Sanaa, uppger vittnen för Reuters.

De enda vakter som syntes vid residenset på onsdagen tillhör rebellerna.

Hadi sade på onsdagen att han är redo att genomföra konstitutionella förändringar och dela makten med huthirebellerna. Han sade att de shiamuslimska rebellerna har rätt att bli utnämnda till poster i alla statliga institutioner.

Han sade också att rebellerna hade gått med på att dra sig tillbaka från området runt hans residens och frige en av hans medarbetare som de hållit fången.

De arabiska gulfstaternas utrikesministrar fördömer vad de kallar Huthirebellernas statskupp.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes