Publicerad:
Uppdaterad:

Obama garanterar Gulfstater säkerhet

Publicerad:
Uppdaterad:

USA. President Barack Obama försäkrade vid ett toppmöte på Camp David sina allierade i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) om ett "stenhårt engagemang" och att "avskräcka och konfrontera alla yttre hot mot någon av GCC-staternas territoriella integritet".

Bakom utfästelsen ligger Gulfstaternas oro för USA:s förhandlingar med Iran om ett kärnenergiavtal. Om sanktionerna mot Iran hävs får landet tillgång till hundra miljarder dollar i frysta tillgångar, pengar som Gulfstaterna befarar kan användas för att finansiera "destabiliserande" aktiviteter i regionen.

Misstron mot USA yttrade sig också i att bara två av sex överhuvuden i Gulfstaterna deltog vid toppmötet på presidentens lantställe.

Men Obama antydde att han tror att Iran är mer intresserat av att få ordning på landets ekonomi. Gulfstaterna är inte lika säkra på saken och har bett USA om en skriftlig säkerhetsgaranti.

Någon sådan utfästelse är inte aktuell enligt Obamas säkerhetsrådgivare Ben Rhodes. En sådan "pakt" skulle dessutom vara svår att få igenom i den Israelvänliga kongressen. I stället fick Gulfstaterna hålla tillgodo med utfästelser om att utveckla ett regionalt försvar mot ballistiska robotar och ökad militär träning.

TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Publicerad: