Vatikanen misstänkt mål i terrorplan

Publicerad 2015-04-24

Vatikanstaten. En misstänkt terrorcell med bas i Italien har sprängts av italiensk polis. Bland målen för terrorgruppen med kopplingar till al-Qaida fanns Vatikanstaten.

Polis har beordrat gripandet av 18 personer, varav ett tiotal hade gripits på fredagen i en pågående polisinsats. Utredningen av gruppen har pågått i sex år, enligt poliskällor som AFP citerar. Staden Cagliaris chefsåklagare Mauro Mura sade på en presskonferens att gruppen varit kontakt med två personer som pekades ut som potentiella självmordsbombar e år 2010. I samtalen med de två diskuterades en möjlig självmordsattack mot Vatikanstaten.

Samtidigt hävdar utredare att gruppen delvis har verkat från Sardinien och att några av de misstänkta tros ha planerat en bombattack i Peshawar i Pakistan 2009, rapporterar BBC.

Åklagare Mura sade att gruppen även tros ha planerat nya dåd i Pakistan och Afghanistan. Samtliga misstänkta är av afghanskt eller pakistanskt ursprung, enligt Mario Carta som leder polisutredningen.

De pågående polisräderna har genomförts på flera platser i Italien. En av de misstänkta ledarna greps i Bergamo i norra Italien i en morgonräd.

Vatikanens talesperson Federico Lombardi sade att de avslöjade terrorplanerna tillhör det förflutna och att det i nuläget inte finns anledning till oro.

TT-Reuters-AFP