Två svenskar häktade för naziupplopp

Publicerad:
Uppdaterad:

Finland. Två medlemmar i Svenska motståndsrörelsen sitter häktade i Finland. En av dem är en ledarfigur i nazistorganisationen.

– Det här är personer som besitter ett stort våldskapital och gillar sådana här situationer, säger Mikael Ekman på Expo.

Två svenskar som misstänks för våldsamt upplopp och misshandel i Jyväskylä i Finland har häktats av Mellersta Finlands tingsrätt, uppger FNB.

En av de misstänkta är en 31-årig man som i våras dömdes till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp efter attacken mot en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp 2013. Domen har överklagats.

Greps vid Expressen

Mannen är högsta chef för nazistorganisationen i Mälardalen och har skrivit för den militanta organisationens nättidskrift Nordfront. Han är en av de medlemmar i Svenska motståndsrörelsen (SMR) som greps utanför Expressen tidigare i år. Den förundersökningen lades senare ner.

– Han har varit aktiv i ett antal år, det är inte första gången han är inblandad i aktiviteter som demonstrationer eller kravaller, säger Mikael Ekman.

Den andre svensken är en 24-årig man, aktivist sedan ungefär två år tillbaka.

– Han har blivit mer profilerad, i samband med deras utbildningar har han agerat som föreläsare. Han har blivit extremt aktiv under den senaste tiden och är en av dem som är på väg uppåt i rörelsen, säger Ekman.

30 personer greps

En tredje framstående SMR-medlem hölls av polisen i Finland men släpptes senare. Han sitter i ledningen för organisationens näste i Stockholm.

Sju personer anhölls efter det att demonstranter från Finska motståndsrörelsen stormat ett varuhus och misshandlat tre personer i lördags.

Svenska och Finska motståndsrörelsen samt deras norska och danska motsvarigheter ingår i den Nordiska motståndsrörelsen som leds av svensken Klas Lund.

TT

Publicerad: