Johnson i blåsväder om Saudiuttalande

UTRIKES

Storbritannien. "Marionettspelare" som för "krig via ombud" och "missbrukar religionen". Orden, riktade mot bland andra Saudiarabien, kommer från Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

Nu tar regeringen avstånd från uttalandena.

– Utrikesministerns ståndpunkter överensstämmer inte med regeringens linje vad gäller exempelvis Saudiarabien och dess roll i regionen, säger premiärminister Theresa Mays talesperson till BBC.

Den frispråkige Johnsons kritik framfördes vid en konferens i Rom för en vecka sedan, men publicerades av The Guardian på torsdagen.

– Det finns politiker som förvränger och missbrukar religionen och andra grenar av samma religion i syfte att främja sina egna politiska mål, sade Johnsson med udden riktad mot Saudiarabien, dess allierade i området samt Iran.

– Och det tragiska enligt mig - och det är därför de här krigen via ombud förs hela tiden i det området - är att det inte finns något starkt ledarskap i länderna själva.

Utspelet från Johnson, som tidigare uttalat stöd för det med Storbritannien allierade Saudiarabien, kunde inte komma olägligare.

Theresa May återvände precis från ett besök i regionen, där hon träffat ledare från länderna i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC): Saudiarabien, Kuwait, Förenade arabemiraten, Qatar, Bahrain och Oman.

Under besöket passade May, enligt BBC, på att hylla det saudiska kungahusets ledarskap och påtalade vikten av att hålla landets ärkerival Iran stången. Storbritannien och GCC-länderna kom också överens om att fördjupa sitt strategiska samarbete.

TT