Utrikes

USA:s nya hangarfartyg problemtyngt

UTRIKES

USA. Den amerikanska flottans nya stolthet dras med stora problem.

Nu riskerar det redan försenade projektet att ytterligare dra ut på tiden.

Världens största och dyraste krigsfartyg, det amerikanska hangarfartyget USS Gerald R Ford, dras med stora problem, enligt ett PM från Michael Gilmore, försvarets chef för tester och utvärdering, som Bloomberg och CNN kommit över.

Hangarfartyget skulle från början träda i tjänst i september 2014, men har försenats till november i år. Nu kan det bli nya förseningar.

Enligt PM:et har flottans nya hangarfartyg haft problem med att starta och landa plan, flytta krigsmaterial ombord, utföra flygledning och med självskydd

"De här fyra systemen påverkar större områden av flygverksamheten. Om inte de här problemen, som antagligen kräver omgörningar, löses (...) så kommer de signifikant begränsa [fartygets] möjlighet att utföra stridsuppdrag", skriver Gilmore enligt Bloomberg.

USS Gerald R Ford är nummer ett av tre i den första nya generationen hangarfartyg på 40 år. Programmet kostar 42 miljarder dollar, motsvarande 363 miljarder kronor. Sveriges hela försvar har i år som jämförelse en budget på 48,8 miljarder kronor.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes