Fruktan inför orkan över Karibien

Publicerad 2016-10-03

Karibien. Haiti, Kuba och Jamaica håller andan när orkanen Matthew drar in över området.

– Det sista jag hörde är att de nu förbereder sig på att det kan sluta väldigt illa, säger Ulrika Kallin vid organisationen Hoppets stjärna till TT.

Haiti tros bli värst drabbat av orkanen. Över 1 000 millimeter regn väntas i landets södra delar.

– Vi är väldigt oroliga över situationen. Vi vill att alla förstår att det är allvar, säger inrikesminister Francois Anick Joseph, enligt Reuters.

Hjälporganisationen Hoppets Stjärna har personal i landet och har bland annat byggt upp flera skolor efter jordbävningskatastrofen 2010. Ulrika Kallin, verksamhetschef vid organisationen, berättar att skolbarnen hålls hemma från när ovädret drar in över landet.

– Där alla barn nu befinner sig - i sina hem - där vet vi inte alls hur pass bra de klarar sig. Så det är klart att vi är oroliga.

Drar fram långsamt

Landet har förberett 1 300 skyddsrum för 340 000 människor inför ovädret.

Hittills har en människa omkommit i Haiti och ytterligare en saknas. Båda två befann sig ute på havet vid den sydvästra kusten, uppgav landets myndigheter på måndagen.

Matthew har inte bråttom där han drar fram över Karibien i nordvästlig riktning. Inte snabbare än sju kilometer i timmen rör sig orkanen, den kraftigaste sedan 2007.

– Slow motion är nästan alltid en dålig sak för alla landområden som påverkas, säger John Cangialosi, orkanexpert vid USA:s orkancenter, som bedömer att Matthew kommer att fortsätta att vara en kraftig orkan in på tisdagen.

Bunkrat livsmedel

I Jamaica väntas 640 millimeter regn och vindstyrkor på 64 meter per sekund och premiärminister Andrew Halness säger att omkring fyra av fem jamaicaner är beredda.

– Skadorna kommer att påverka vår ekonomiska tillväxt, som redan är skör, säger han.

I Kingston har invånarna bunkrat burkmat, vatten och batterier. Större vägar och vattendrag har översvämmats och människor sågs försöka putta bilar vid gator som översvämmats bara minuter efter att skyfallen börjat.

TT-Reuters