al-Qaida-man som hotade Vilks "död"

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Abu Omar al-Baghdadi, al-Qaida-ledare i Irak, har dödats i strid, meddelade premiärminister Nuri al-Maliki i den statliga televisionen på måndagen.

Det var al-Bagdhadi som i september 2007 utfärdade en belöning på upp till 150 000 dollar till den som dödar Lars Vilks. Den summan skulle utgå om någon skar halsen av den svenske konstnären, annars skulle mördaren "bara" få 100 000. al-Baghdadi lovade också 50 000 dollar till den som lyckas döda Ulf Johansson, chefredaktör för Nerikes Allehanda, för publiceringen av Vilks kontroversiella teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

Nuri al-Maliki sade att al-Baghdadi, som ledde en lokal gren av terrornätverket, och al-Qaidas högste ledare i Irak, Abu Ayub al-Masri, dödades i Thar-Thar i Saladinprovinsen, åtta mil väster om Bagdad. Det ska ha skett i lördags.

Sörjer inte

– Ja, det är ju också ett sätt att bli bekräftad, säger Vilks till TT om att al-Baghdadis lik ska ha identifierats.

Konstnären drar sig till minnes att det har tvivlats en del på att al-Baghdadi skulle ha varit en verklig person och konstaterar nu att så verkar ha varit fallet.

– Det är ju inte så att man direkt sörjer den personen, säger han, men tvivlar på att al-Baghdadis död spelar någon roll för hans egen del.

– Jag har blivit en kändis som vem som helst kan skjuta på om de vill. Om en försvinner kommer det tio åter.

Vilks drar också slutsatsen att en sådan som al-Baghdadi hade mest att göra på hemmaplan, att svensken inte var något prioriterat mål.

Visade upp bilder

– Attacken genomfördes av marksoldater, som omringade ett hus, men också med missiler. Amerikanska soldater deltog också, sade al-Maliki på en presskonferens enligt Reuters.

Han sade att huset förstördes och att de båda döda männen hittades innanför i ett hål i marken där de hade gömt sig.

Premiärministern visade upp bilder på männen både som döda och när de var i livet. Enligt al-Maliki har al-Qaida-männens identiteter säkerställts av medicinsk expertis. Han har skäl att försöka övertyga. Iraks regering har flera gånger tidigare hävdat att al-Baghdadi dödats.

TT

Publicerad: