Skalv i Kina tros ha krävt många liv

Kina. Upp till 100 personer befaras ha omkommit i ett jordskalv i Sichuan-provinsen i Kina, och tusentals människor kan ha skadats, uppger landets myndigheter. Dödssiffran väntas stiga, enligt svensk expert.

Omkring 130 000 hus kan ha skadats.

Skalvet, som hade magnituden 6,5 och inträffade på 10 kilometers djup enligt USA:s geologiska myndighet USGS, drabbade en glesbefolkad, bergig del av sydvästra Kina.

Än så länge råder stor oklarhet i hur många som kan ha omkommit. De kinesiska uppgifterna om uppåt 100 döda bygger på beräkningar.

Sammanlagt sju människor har dock konstaterats döda, flera av dem turister, och minst 88 har skadats i området Jiuzhaigou, rapporterar statliga medier. Över 20 har livshotande skador.

President XI Jinping säger att "alla tänkbara ansträngningar pågår för att snabbt organisera hjälparbetet och rädda de skadade", enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Flydde utomhus

Nationalparken Jiuzhaigou som är ett populärt turistmål ligger inte långt från skalvets epicentrum. Över 38 000 människor besökte området på tisdagen. I staden Zhangzha strax norr om nationalparken omkom minst fem turister. Bilder i statliga medier visar byggnader med skador.

– Folk vågade inte ta med sig någonting, som pengar eller kläder - vi bara sprang utomhus direkt, säger restaurangägaren Tang Sesheng.

Omkring 100 turister har också blivit strandsatta i naturreservatet på grund av ett skred, enligt lokala myndigheter. Det är inte känt om någon dödats eller skadats i skredet.

Jiuzhaigou är känt för sina spektakulära vattenfall och stenformationer.

Dödssiffran väntas stiga

Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, tror att dödssiffran kommer att stiga.

– Skalvet har skett ganska ytligt, och det är det som gör att vi ser skadorna nu. Det är ett bergigt område där sekundära effekter som jordskred är troliga. Oftast är byggnadsstandarden på landsbygden i Kina inte så bra och skalv av den här storleken gör därför väldigt stor skada. Det är natt nu, men när det ljusnar och räddningsstyrkorna kommer ut är det stor risk att dödssiffran har ökat, säger han.

Statlig television rapporterar att elektriciteten nu till stora delar har kommit tillbaka till de drabbade områdena och att militären har skickat räddningshjälp till området.

Krävde 87 000 liv

I Sichuanprovinsen produceras stora delar av Kinas ris, sötpotatis, sockerrör och andra viktiga livsmedel. Det är också den provins som är landets största producent av griskött. Provinsen består delvis av vidsträckta gräsområden där fåruppfödning bedrivs. Östra delen upptas av den bördiga högplatån Röda bäckenet.

År 2008 inträffade ett skalv med magnituden 8,0 i Sichuan. Det krävde omkring 87 000 liv.

TT-AFP-Reuters

Publisert: