Folkhälsomyndighet får inte säga "foster"

UTRIKES

USA. "Mångfald", "evidensbaserad", "transsexuell" och "foster". Det är några av de sju ord och fraser som den nationella folkhälsomyndigheten CDC bör undvika efter krav från Trumpadministrationen, skriver Washington Post.

Under ett möte på myndigheten presenterades listan på ord som inte ska användas i officiella dokument i nästa års budget. Under den 90 minuter långa genomgången presenterades i vissa fall förslag på omskrivningar och alternativ till de förbjudna orden. Istället för "evidensbaserad" föreslogs att myndigheten skulle säga "CDC baserar sina rekommendationer på vetenskap i överensstämmelse med gemensamma normer och önskemål".

Enligt en analytiker som deltog på mötet förklarades det aldrig varför orden nu ska undvikas. De var också många som ifrågasatte beslutet och konstaterade att de aldrig tidigare hade blivit styrda utifrån ideologi.

– Våra ämnesområdesexperter kommer inte att lägga sig platt. De har bara inte fått reda på det än, säger analytikern till tidningen.

Flera myndigheter har brottats med svårigheter att benämna frågor som var framträdande under president Barack Obamas tid vid makten, bland annat aborträttigheter och frågor kring könsidentitet och sexuell läggning. Flera myndigheter har dessutom ändrat sina riktlinjer kring hur de samlar in information kring de frågorna.

TT