Oklart efter asylbesked för turk i Grekland

Grekland. En av de turkiska officerare som anlände till Grekland med helikopter efter den misslyckade statskuppen i Turkiet förra året har fått asyl i landet. Men asylbeslutet fattades av en domar- och expertpanel, och efter att Ankara reagerat med vrede vill nu den grekiska regeringen häva beslutet.

Regeringen i Aten överklagar därför myndighetsbeslutet, rapporterar Reuters.

Det får konsekvenser för ländernas relationer, dundrade det turkiska utrikesdepartementet efter att panelens utslag blev känt tidigare under lördagen.

Det var totalt åtta officerare som landade i grekiska Alexandroupoli efter oroligheterna i Turkiet i juli förra året. Turkiet har sedan dess flera gånger begärt dem utlämnade.

"Genom att ge asyl till en av åtta kuppmakare som var inblandade i kuppen den 15 juli har Grekland ännu en gång visat att det är ett land som skyddar och omfamnar kuppmakare med det här beslutet", säger Turkiets utrikesdepartement i ett uttalande.

Grekiska domare har pekat på att Turkiets hårdhet mot andra kuppanklagade och hävdat att det saknas bevis mot officerarna.

Efter beskedet att den grekiska regeringen överklagar asylbeskedet kommer den grekiska appellationsdomstolen att titta närmare på fallet.

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM

Turkiet