Hård tysk kritik mot Vitryssland

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Tyskland reagerar skarpt mot vitryska anklagelser om tyskt deltagande i planer på att störta president Aleksandr Lukasjenko.

Även Sveriges ambassadör pekas ut av en vitrysk tidning.

– De här anklagelserna är helt absurda och ogrundade. Det är ett rent påhitt. Vi tillbakavisar anklagelserna fullständigt, sade tyska utrikesdepartementets talesman Andreas Peschke på måndagen enligt nyhetsbyrån AFP.

De vitryska anklagelserna har förts fram av regimvänliga tidningen Sovjetiska Vitryssland, som påstår att tyska och polska underrättelseagenter utbildat vitryska aktivister i syfte att störta regimen i samband med presidentvalet den 19 december.

Också svensk underrättelsetjänst och Sveriges ambassadör Stefan Eriksson anklagas av tidningen för delaktighet.

"I Minsk har regimen nu börjat att slunga den ena anklagelsen bisarrare än den andra kring sig. Det hävdas att de slagit ner ett försök till statskupp organiserat av Polen och Tyskland, men där också vår ambassadör Stefan Eriksson varit med. Visst visst. . . Propagandan är grov, och försöken att skrämma till tystnad uppenbara", kommenterar utrikesminister Carl Bildt frågan på sin blogg.

Flera oppositionskandidater sitter fortfarande fängslade i Vitryssland och riskerar upp till 15 års fängelse, anklagade för att ha anstiftat oroligheter under valnatten.

TT

Publicerad: