Australien föreslår klimatskatt

Sydney. Australiens regering vill införa en i landet kontroversiell skatt på utsläpp av växthusgaser.

Förslaget kritiseras av oppositionen och den mäktiga stål- och gruvindustrin.

Premiärminister Julia Gillard sade på söndagen att 500 företag, inklusive stål- och aluminiumbolag, ska beläggas med en skatt beräknad på utsläppsmängden räknat i ton. Skatten är föreslagen att bli 23 australiska dollar per ton, vilket motsvarar knappt 160 kronor per ton.

Föråldrade kraftverk

– Australien vill göra det som är bäst för miljön, sade Gillard när hon presenterade förslaget. Australien tillhör de länder som har störst utsläppsmängd per capita. Förutom industriella utsläpp och en omfattande gruvnäring så har Australien ett stort beroende av energi från kolkraftverk som börjar bli föråldrade.

– Det är dags att gå vidare med detta, vi måste få saker gjorda, sade Gillard vars popularitet anses ha dalat på grund av den kontroversiella frågan om åtgärder mot klimatförstörelse.

Det styrande Labor-partiet måste dock få stöd både från de Gröna och från oberoende riksdagsledamöter för att få förslaget att bli lag. De Gröna har dock redan sagt sig stödja insatsen som även väntas få stöd från de oberoende ledamöterna.

Regeringen hopas att utsläppen ska minskas med 159 miljoner ton till år 2020.

Arg gruvnäring

Oppositionen i Australien genomför en massiv kampanj mot förslagen om beskattning av utsläppen. Den hoppas att vinna politiska fördelar inför parlamentsvalet 2013.

– Förslaget innebär att nästa val blir en folkomröstning om miljöskatten, sade den konservative oppositionsledaren Tony Abbott.

Representanter för den mäktiga gruvnäringen samt kol- och stålindustrin reagerar med brösttoner på förslagen.

Gruvjätten Xstrata, som är en av världens största kolgruvbolag uttryckte "besvikelse över regeringens bristande vilja till genuina konsultationer" och branschrepresentanter klagade på att australiska bolag får skatter som "konkurrenter i andra länder slipper".

TT-Reuters