Utrikes

Fortsatt FN-utredning av massaker

UTRIKES

Genève. FN:s observatörer har återvänt till staden Treimsa i Syrien för att fortsätta utredningen av massakern i torsdags, rapporterar BBC i dag. Efter ett besök i staden på lördagen sade observatörerna att tungt artilleri använts i byn och att flera bostäder skadats, inklusive fem som bränts, enligt AFP.

Den syriska regimen sade att bara lättare artilleri använts mot fem hus "där det fanns mycket sofistikerade vapen".

Det som hände i Treimsa var enligt den syriska regimen sammandrabbningar med rebeller, inte någon "massaker", uppger AFP.

– Regeringstrupper använde inte helikoptrar och stridsvagnar, sade talesmannen för det syriska utrikesdepartementet, Jihad Makdissi, vid en presskonferens i Damaskus och tillade att det inte handlade om en "arméattack mot oskyldiga civila".

Rebelledaren Abu Muhammad, baserad nära Treimsa, uppger att över 200 människor slaktades i massakern i torsdags. Enligt det syriska utrikesdepartementet dödades 37 soldater och två civila, uppger Reuters.

Internationella rödakorskommittén (ICRC), som ansvarar för Genèvekonventionernas efterlevnad vid krig, har tidigare klassat våldet i Syrien som ett lokalt inbördeskrig mellan regeringsstyrkor och väpnade oppositionsgrupper i Homs, Hama och Idlib.

Men oroligheterna har spridit sig till andra områden. Därför anser ICRC att striderna passerat tröskeln för en intern väpnad konflikt och öppnat vägen för framtida åtal för krigsbrott.

På tisdag ska Rysslands president Vladimir Putin träffa FN:s och Arabförbundets medlare Kofi Annan för att diskutera Syrien, uppger Kremls presstjänst enligt ryska Interfax.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes