Utrikes

Ny migrantolycka i Medelhavet

UTRIKES

Rom. Dussintals omkom när ett fartyg med minst 200 migranter ombord på fredagen förliste i Medelhavet mellan Tunisien och Sicilien.

Förlisningen skedde på maltesiskt vatten 120 kilometer från den italienska ön Lampedusa. Malta inledde räddningsinsatserna men bad om hjälp från Italien.

Den italienska flottan skickade ut två fartyg och helikoptrar för att rädda dem som hamnat i vattnet.

– Det är minst 200 människor i havet och våra helikoptrar plockar upp dem, sade en talesman för flottan.

Enligt det brittiska mediebolaget BBC, som i sin tur hänvisade till lokala medier, så var det i första hand migranter från Somalia och Eritrea på fartyget. Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa kunde 150 av passagerarna räddas.

Olyckan inträffade bara drygt en vecka efter det att mer än 300 människor drunknade när ett fartyg med migranter gick under utanför ön Lampedusa.

Även i den olyckan var flertalet av de omkomna från Somalia och Eritrea. Olyckan var en av de värsta i en migrationsvåg, där tiotusentals människor söker sig till Europa i sjöodugliga överfyllda farkoster.

– Ju mer Europa stänger sina gränser, desto fler offer kommer vi att se på Medelhavet med båtar som sjunker, kommenterar EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) fredagens olycka.

Ohlsson har nyligen besökt Italien och Grekland för att diskutera flyktingpolitik.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes