Tyska nynazister på väg mot EU

Bryssel. Högerextrema Tysklands nationaldemokratiska parti kan vara på väg mot ett storpolitiskt genombrott - avskaffad procentspärr i EU-valet kan ge det ökända NPD plats i Strasbourg.

Sannolikt räcker det med omkring en procent av rösterna för att ta något av Tysklands 96 mandat i EU-parlamentet. I senaste förbundsdagsvalet, i september i fjol, fick NPD 1,3 procent av rösterna.

I EU-valet har NPD förre partiledaren Udo Voigt som förstanamn. 62-åringen - vars far var medlem i SA (nazisternas brunklädda stormavdelning), krigsfånge i Sovjetunionen till 1949 och därefter chaufför för brittiska armén i Tyskland - var tidigare officer i Luftwaffe och ledde NPD från 1996 till 2011.

Han har flitigt provocerat: Inför regionvalet i Berlin 2011 visades han upp läderklädd på en motorcykel på valaffischerna under rubriken "Gasa på!". 2009 dömdes han till sju månaders villkorligt fängelse för att inför fotbolls-VM 2006 ha kampanjat för ett "riktigt landslag", utan färgade spelare. 2008 fanns han med när partikamraten Friedhelm Busse begravdes och fick med sig en hakkorsflagga i graven.

– Detta var inte en dag då vi "befriades", utan ett nederlag för Tyskland och ingenting att fira, talade han inför 3 000 likasinnade i Berlin på 60-årsdagen av andra världskrigets slut 2005.

Parti i kris

Tyska myndigheter har flera gånger försökt förbjuda NPD, utan att lyckas. Säkerhetstjänsten klassar partiet som ett "hot mot den konstitutionella ordningen".

TT:s korrespondent

Publisert: