Publicerad:
Uppdaterad:

Tamiler framåt i Sri Lankaval

Publicerad:
Uppdaterad:

Colombo. Ett protamilskt parti som stod den besegrade rebellrörelsen Tamilska tigrarna nära vann ett lokalval i norra Sri Lanka, enligt resultaten på söndagen.

Segern var ett bakslag för regeringsmakten i Colombo.

Lokalvalen i den tidigare krigsdrabbade norra delen av Sri Lanka var ett försök av det styrande partiet att befästa sin ställning i regionen. Valen hölls bara månader efter det att rebellrörelsen LTTE besegrats militärt efter 25 års tamilsk kamp för ett eget hemland.

Tamilska nationella alliansen (ITAK) uppges ha fått fem platser i Vavuniya, medan presidenten Mahinda Rajapakses parti Frihetsalliansen bara fick två platser. Valdeltagandet var över 50 procent i Vavuniya.

Däremot vann det styrande partiet klart i kommunalvalet i Jaffna som är regionens största stad. Där fick regeringspartiet 13 platser mot det tamilska partiets åtta. Men bara knappt en fjärdedel av de röstberättigade lade sina röster i Jaffna.

President Rajapakse har lovat de tamilska minoriteterna ökad demokrati. Försoningsgesten efter det blodiga inbördeskriget ifrågasätts dock av många tamiler - fortfarande hålls en kvarts miljon tamiler i flyktingläger som armén övervakar. Flyktinglägrens invånare tvingades dessutom att registrera sig för att kunna rösta.

Lokalvalen var samtidigt ett försök från presidenten att förstärka sin popularitet. Han väntas utlysa nyval för att utnyttja den militära segern över LTTE för att bli omvald.

Kommunalvalen i Jaffna och Vavuniya hölls under stor bevakning av lankesisk militär. Få oberoende journalister och inga internationella observatörer fick bevaka valet på plats.

Val hölls även i sydprovinsen Uva. I det valet segrade regeringspartiet överlägset.

TT-AFP

Publicerad:
Publicerad: