Utrikes

Williamson kastas ut ur Argentina

UTRIKES

Buenos Aires. Den katolske biskopen Richard Williamson som i svensk tv förnekade att Förintelsen ägt rum får tio dagar på sig att lämna Argentina.

Han var tidigare ledare för seminariet La Reja utanför Buenos Aires och bor där nu.

De argentinska myndigheterna har bett den 68-årige Williamson att lämna landet, annars kommer han att utvisas.

De argentinska utredarna som granskar Williamson-affären begärde tidigare kopior av intervjun i SvT där Williamson förnekade existensen av gaskammare där sex miljoner människor dödades under nazitiden.

– Inte en enda jude dödades i gaskammare. Det var bara lögner, lögner, sade han och hävdade att endast "200 000 till 300 000" judar dog i koncentrationslägren.

Uttalandena satte i gång en våg av kritik mot katolska kyrkan när det framkom att den tyskfödde påven Benedictus i samband med intervjun hade hävt bannlysningen av Williamson.

Williamson och tre andra biskopar som tillhör ultrakonservativa brödraskapet SSPX bannlystes redan 1988. Den gången gällde det biskoparnas vägran att acceptera att Vatikanen ändrat inställning till judendomen.

Vatikanen har därefter sagt att påven inte känt till Williamsons åsikter och förbjudit denne att fungera som biskop så länge han inte tar avstånd från sina uttalanden.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes