Utrikes

Clinton i största muslimska landet

UTRIKES

Jakarta. Indonesien blir ett nyckelland när USA:s nya ledning försöker få bättre relationer till den muslimska världen.

Men alla var inte förtjusta när utrikesminister Hillary Clinton kom på besök.

USA vill "nå ut till hela världen" förklarade Clinton efter att ha träffat sin indonesiske kollega Hassan Wirajuda på onsdagen.

– Indonesien kommer definitivt, som världens största muslimska land och den tredje största demokratin, att spela en huvudroll i att arbeta för denna gemensamma framtid. Vi ser fram emot att fördjupa vårt samarbete i en rad frågor, sade Clinton.

Att president Barack Obama bodde ett par år som liten i Indonesien har bidragit till att göra honom extra populär i landet, något som den nya USA-administrationen hoppas kunna bygga vidare från.

Under sitt besök träffar Clinton president Susilo Bambang Yudhoyono på torsdagen innan hon reser vidare till Sydkorea. På onsdagskvällen mötte hon andra framstående indonesier vid en middag - som dock ledaren för landets näst största muslimska organisation tackade nej till.

– Om det bara handlar om en middag utan dialog finns det ingen nytta med den, sade Din Syamsuddin, som förklarade att han hellre deltog i ett möte i Australien mellan olika religiösa företrädare än "slösade tid på att diskutera lokala delikatesser" med Clinton.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes