Utrikes

Chodorkovskij friad för våldtäkt

UTRIKES

Moskva. Den fängslade ryske förre oljebolagsdirektören Michail Chodorkovskij har friats från anklagelserna om att ha förgripit sig sexuellt på en medfånge för tre år sedan.

– Domstolen i Mesjtjanskij-distriktet har beslutat. . . att fullständigt avvisa stämningen, förklarade en domare på onsdagen enligt nyhetsbyrån Interfax.

Medfången Aleksandr Kutjma krävde en halv miljon rubel i skadestånd och hävdade att Chodorkovskij förgripit sig på honom när de satt i samma isoleringscell 2006. Kutjma har tidigare straffats för att ha attackerat Chodorkovskij i fängelset och skurit honom i ansiktet.

Chodorkovskijs familj och anhängare har framfört misstankar om att Kutjma pressats till att framföra sina anklagelser i syfte att svartmåla Chodorkovskij och juridiskt försvåra möjligheterna för honom att bli frigiven i förtid.

Nästa vecka inleds en ny rättegång mot Chodorkovskij och hans förre kollega inom oljebolaget Yukos, Platon Lebedev. Duon anklagas den här gången för stöld av oljetillgångar och pengatvätt till ett totalt värde av över 350 miljarder kronor.

Chodorkovskij är sedan tidigare dömd till nio års fängelse för bedrägeri och skattefusk.

Själva anser han att politiska skäl ligger bakom de ryska myndigheternas agerande mot honom.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes