Utrikes

Krav på vapenembargo efter Gazakrig

UTRIKES

London. Amnesty International kräver vapenembargo mot Israel, Hamas och andra beväpnade palestinska grupper efter Israels januarioffensiv i Gazaremsan.

Efter en undersökning av krigsskådeplatserna i Gaza och södra Israel säger Amnesty att de israeliska styrkorna använt vit fosfor och andra vapen som de fått från USA och med dem begått allvarligt kränkningar av internationella människorättslagar, bland dem krigsförbrytelser.

– Deras angrepp resulterade i hundratals barns och andra civilas död och omfattande förstörelse av hem och infrastruktur, säger Donatella Rovera som lett utredningen.

Också Hamas och andra palestinska organisationers raketer mot Israel kommer utomlands ifrån eller har gjorts av delar från utlandet. Eftersom de avfyrats mot civila områden i Israel är också de krigsförbrytelser, om än långt mindre dödliga än Israels vapen.

Amnesty säger att man hittat delar av granater, raketer och bomber på skolornas lekplatser, på sjukhus och i hem i Gaza. I södra Israel visar raketrester att Hamas beskjutit områden i Israel där det finns civila.

Israels utrikesdepartement anser att rapporten är partisk och oprofessionell och hävdar att man inte avsiktligt riktat in sig mot civila mål. Alla vapen som använts är, enligt departementet, internationellt godkända.

Israel protesterar också mot att Amnesty jämför landets bruk av importerade vapen med Hamas.

"Israel är en suverän stat som har skyldighet att försvara sina invånare, medan Hamas är en terrororganisation", säger utrikesdepartementet.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes