Utrikes

USA-paket kan beslutas på söndag

UTRIKES

Stockholm. Förhandlare för USA-senatens demokrater och republikaner har nått en preliminär överenskommelse om ett stimulanspaket för 780 miljarder dollar.

Men senaten röstar tidigast på söndag om paket som är en kompromiss, rapporterar CNN.

Den tvärpolitiska kompromissen hade tagit flera dagar att förhandla fram och den innebär att stimulanspaketet bantats med omkring 120 miljarder dollar från ursprungligen drygt 900 miljarder. I förhandlingarna deltog också representanter för president Barack Obamas regering.

Debatten om stimulanspaketet, värt 6,5 biljon svenska kronor, pågick flera timmar in på fredagskvällen, lokal tid, sedan de demokratiska förhandlarna gått tillbaka till senaten för att ta söka partikamraternas stöd.

Enligt CNN hade paket stöd av minst 61 av senatens 100 medlemmar sent på fredagskvällen. Bland dem som kan tänkas rösta ja är minst tre republikaner.

Debatten blev hård bland Demokraterna om nedskärningarna i paketet, sade demokratiska senatorn Dick Durbin.

För Demokraterna handlade kompromissen om att acceptera stora nedskärningar i sådant som partiet anser är kärnan i stimulanspaketet - utbildningen och bidragen till delstaterna - sade den demokratiska senatorn Dick Durbin.

I synnerhet minskad satsning på utbildningen var svår att smälta för många demokrater.

– Det är ett plågsamt område för oss, sade Durbin.

Den demokratiska senatorn och före detta presidentkandidaten John Kerry uppgav att kompromisspaketet kostnader består till 42 procent av skatteminskningar och till 58 procent av utgifter, skriver nyhetsbyrån Reuters. Kerry tycker att förhållandet 42-58 utgör en bra balans i paketet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes